info@zdrsem.cz 732 377 537 (9:00 - 18:00)


Proč konference?

Cílem neziskové organizace ZDrSEM je zlepšovat kvalitu výuky první pomoci v ČR. Pořádání konference pro všechny, co učí první pomoc. Sdílení nových poznatků obsahových i metodických a zároveň motivace lektorů na sobě dále pracovat, nám dává obrovský smysl. Akce má ambici inspirovat jak zkušené matadory lektorského řemesla, tak ty, kteří po zážitkovém vzdělávání teprve pokukují.

Minulé ročníky

Letos posedmé! Prezenčně však po páté, protože minulé dva ročníky jsme byli Covidem zahnáni do onlinu. Tenhle test jsme zvládli. Mělo to své výhody - výrazně lepší dostupnost a mnoho parádních přednášek, jejichž záznamy nám zůstaly (proklik). Ve šťastné sedmičce se ale rádi vracíme k prezenčnímu konání.

Kdo byl letos k vidění?

Nabídli jsme tradiční formát dopoledních bloků prezentací a odpoledních workshopů, proložených obědem a doprovodným programem.

Přednáškovým sálem se linuly novinky o osvětovém programu HOBIT z úst Hany Maršálkové, představení didaktického uvažování Lady Brožové z ČČK v Plzni a Standa Dlouhý (ZDrSEM) předvedl, co ho o zážitkové výuce naučili ajťáci. To, kam ho zavedly “Tři kroky”, ukázal Roman Říha z “První pomoc Tetín žije”, jak vzdělávat desítky lektorů prezentovala Markéta Čonková z PrPOM a přípravu budoucích táborových zdravotníků na nehody u vody řešil Honza Sedláček z “U vody bez nehody”. Ondřej Franěk ze ZZS HMP a Mimoni mluvil o tom, že sanitka nemusí přijet za 20 minut a Barbara Nižnanská (ZDrSEM) nás zasypala obsahovými výukovými dilematy s využitím nástroje Sli.do. Kam posílat obdivné zprávy za letošní povedený catering? Nic nikam neposílejte a zastavte se ve vegetárně Impala v Českých Budějovicích, až tam příště budete školit.

Workshopy

Když máte něco zajímavého a nevíte, jak to nazvat, říkejte tomu workshop. 😉 Jak jinak nazvat tu smršť různých bloků, které už tradičně zařazujeme na konferenční odpoledne? Psychologie, hasící přístroje, praktické maskování, vedení mikrosimulací či pitvání vepřového srdce. Tohle a mnohem víc bylo v odpolední nabídce!

O pauze mezi workshopy se zvládl Laerdal pochlubit s novou verzí QCPR Little Anne během resuscitačního závodu. S takhle skladnou kvalitní figurínou už opravdu nevidíme výmluvu, proč by na úplně každém kurzu neměl účastník „dostat“ svých 7 minut samostatné práce na modelu. 😉

Tak zase příště!

Neváhejte si v kalendáři poznačit termín 30. listopadu 2024. Plánujeme na něj už 8. ročník našeho setkání. Lepší místo než osvědčené KC Zahrada nemáme a tak se tam rádi vrátíme. Nejaktuálnější informace očekávejte tady na webu, sociálních sítích a ve vaší e-mailové schránce, pokud už máte za sebou účast na některém z předchozích ročníků nebo jste se k odběru emailů přihlásili (dá se tak učinit kdykoliv tady na webu dole). Těšíme se na vás!



Dolaďujeme program konference 2023


Program VII. konference

3. 12. 2023, Praha

  • od 7:45 Registrace
  • 8:30 - 10:15 Zahájení a blok přednášek 1
    • Ing. Hana Maršálková - Generace hrdinů na obzoru aneb jak děti učíme zachránit život
    • Lada Brožová - Využití moderní didaktiky ve výuce první pomoci
    • Stanislav Dlouhý - Co mě ajťáci naučili o vedení zážitkových kurzů
    • Mgr. Markéta Čonková - Jak interně vzděláváme lektory ve firmě s desítkami brigádníků
  • 10:15 - 10:45 Pauza, občerstvení
  • 10:30 - 12:15 Blok přednášek 2
    • Mgr. Jan Sedláček, DiS. - Kurzy ZZA a zařazení výuky základů vodní záchrany
    • Ing. Roman Říha - Ochrana obyvatelstva aneb kam vás mohou dovést 3 kroky
    • MUDr. Ondřej Franěk - Už tu měli být! Jak je to s dojezdovou dobou ZZS?
    • Maria Brindzáková - Aplikace Záchranka - fungování a vize do budoucna
  • 12:30 - 13:30 Oběd
  • 13:30 - 14:30 Workshopy 1
  • 14:30 - 15:00 přestávka, občerstvení
  • 15:00 - 16:00 Workshopy 2
  • 16:10 závěrečná přednáška
    • MUDr. Katarína Vlčková - První pomoc pro pacienty v závěru života
  • 16:40 ukončení konference
Po celou dobu konference bude probíhat výstava soutěžních fotografií, bude možnost pořizovat skvělé i bláznivé fotky v našem bublinovém fotokoutku, inspirovat se u stánku se vzdělávacími i propagačními materiály a snad i nakoupit literaturu a věci s tematikou výuky první pomoci v našem konferenčním obchůdečku!

Doprovodný program

Fotosoutěž

Fotografii přineste vytištěnou v libovolném formátu a libovolnou technikou, barevnou nebo černobílou, jak je libo. Zezadu fotografie napište ČITELNĚ název fotografie, vaše jméno, příjmení a případně organizaci, kterou zastupujete. Každý jednotlivec může dodat POUZE JEDNU fotografii.

Fotografii odevzdejte po příchodu na konferenci na registraci a my jí záhy vyvěsíme.

Každý, kdo dodá fotografii, bude odměněn klíčenkou na rukavice.

Tři nejlepší fotografie (způsob hodnocení upřesníme) budou na konci konference odměněny potleskem, zveřejněním na našich sociálních sítích a voucherem na kvalitní tiskové služby od firmy Saal.

Propagačně vzdělávací materiály - máte? A můžeme je vidět?

Chcete-li, přineste na konferenci materiály, které chcete rozdávat ostatním - informační, vzdělávací, propagační, preventivní - bude tam na ně místo.

Dětský koutek pro potomky

Pokud nutně potřebujete vzít na konferenci i svého potomka, bude tam k dispozici neoficiální dětský koutek, kde bude přítomen někdo dospělý a děti si tam mohou číst, prohlížet knížky, malovat či tak něco. Není to rozhodně zajištění dětského programu, ale pokud vaše děti zvládnou vydržet v pohodě s cizím milým dospělým, který má též děti, můžete je tam zkusit nechat. Přinejhorším vás zavoláme zpět.

Resuscitační soutěž

Jedinečná možnost si pořádně zamačkat! Sponzor a podporovatel konference Laerdal nám zorganizuje resuscitační soutěž na modelech QCPR Little Anne. Kdo se domačká do cíle nejrychleji?



Workshopy

13:30 - 14:30 Workshopy 1. blok

15:00 - 16:00 Workshopy 2. blok


Přehled míst konání workshopů ke stažení v PDF (171 kB)
  • Maskování (kdy, jak a proč maskovat zranění na kurzu)

    Marta Čisáriková Ludmila Liddy Loučná

    Maskování může kurz první pomoci udělat pro účastníky zábavnější a realističtější. Není ale potřeba k tomu, aby byl kurz kvalitní. Na workshopu si řekneme, kdy je vůbec potřeba maskovat, a ukážeme si různé možnosti a pomůcky - od maskování, které trvá pár vteřin až po hezky vypadající realistické rány.

    1. blok | 2. blok

    1. patro vpravo - Keramika
  • Simulace 1:1

    MUDr. Barbora Petrová Stanislav Dlouhý | Marek Urban

    Popis: Jak udělat simulaci pro velký počet účastníků s jedním lektorem tak, aby se všichni smysluplně zapojili? Teorie, příprava a realizace vlastní mikrosimulace do kapsy. Trénink se zpětnou vazbou.

    1. blok | 2. blok

    2. patro vlevo - Tělocvična
  • Pitva srdce a plic (sic!)

    Ing. Dana Hladká

    Opravdu důkladně prozkoumáme srdce. Zvenku i zevnitř. Ukážeme si, kde může vzniknout infarkt. Najdeme chlopně a všechny ty důležité trubky. Taky prozkoumáme, jak fyzicky vypadá zapadnutý jazyk, o co se mohou zaseknout vdechnuté předměty a rozdýcháme plíce.

    Nebude to nic teoretického, ve dvojicích budete vepřová srdíčka zkoumat pěkně prakticky. Plíce prozkoumáme společně. Nečekejte mikrochirurgii, toto zkoumání zvládnete i doma nebo na kurzu s běžným kuchyňským vybavením. Určeno pro ostřílené lektory i úplné nováčky v učení první pomoci.

    1. blok | 2. blok

    2. patro vpravo - Výtvarka
  • Hrajeme si na kurzu první pomoci

    Lada Brožová

    Pojďte si s námi vyzkoušet hry, které mají vzdělávací přesah a dají se využít jako oživení kurzů nejen pro děti, ale i pro dospělé. Zkusíme si 2 komunikační hry a 2 hry ”na lidské tělo”.

    1. blok

    1. patro vlevo - Vltavín
  • První pomoc u psů

    Jindřiška Novotná Hrušková

    I první pomoc u psů jde učit zážitkem. Je potřeba využívat jiné pomůcky a poradit si s tím, že potřebujeme psí figuranty.

    2. blok

    1. patro uprostřed - Malý sál
  • Kdo chce zapalovat, musí umět hasit!

    Roman Říha, Petr Malíř

    Taky vás svrbí prsty, když vidíte na stěně hasicí přístroj a chtěli byste si jej vyzkoušet? Tak přijďte na náš workshop a my vám dáme šanci použít práškový a vodní hasicí přístroj. Vysvětlíme rozdíly mezi jednotlivými typy, ukážeme základní vybavení hasiče včetně termokamery a dýchacího přístroje. Dáme tipy na sebehašení a třeba vás necháme prolézt i stísněným prostorem.

    1. blok | 2. blok

    Venku
  • Komunikace jako součást první pomoci

    Mgr. Dita Podhadská, DiS. Olajda Habásková

    Nejen tvrdé dovednosti jsou nutné pro kvalitní poskytnutí první pomoci. Pojďte si vyzkoušet komunikaci v náročných situacích a získat pár tipů, na co se zaměřit ve výuce vašich kurzů.

    1. blok | 2. blok

    1. patro vlevo - Pohybovka
  • Psychická první pomoc

    Jiří Shogun Loučný

    Jak pracovat se stavy na hranici psychických a fyzických obtíží, jak to učit a jak je vkládat do kurzů.

    1. blok

    1. patro vpravo - Učebna č. 3
  • Osobnost zdravotníka v rámci kurzu ZZA aneb nepovinné neznamená nedůležité

    Ondřej Trepeš a skauti Perla

    Ačkoli naše drahá vyhláška 106/2001 sb. vůbec nepočítá s povinností byť jen teoretického seznámení s psychickými poruchami, problémy a formami medikace, dnešní ZZdrAvotník se s nimi bude setkávat častěji než s epiglotitidou. Stejná vyhláška si nežádá zhola nic ohledně resilience, komunikace, nastavení hranic, týmové práce... prostě osobnosti zdravotníka, kterým se ale nestávám jen díky znalostem a dovednostem. Našli jsme trochu času a experimentálně jsme to zařadili. Čeká nás tedy: Představení a kritická diskuze nad rozšiřujícím modulem "Osobnost zdravotníka" na skautském akreditovaném kurzu ZZA Perla.

    2. blok

    1. patro vpravo - Učebna č. 3
  • Jak učíme na kurzech ZZA praktický nácvik záchrany tonoucího?

    Štěpán Mikula

    Workshop na teoretickou i praktickou přípravu nácviku záchrany tonoucího pro účastníky kurzů ZZA. Cílem je přijít si na to, co nám při výuce dává smysl, na co bychom určitě neměli zapomenout a jak výuku, když už ji prakticky (na bazénu) děláme, realizovat co nejkvalitněji.

    1. blok

    1. patro vlevo - Zrcadlový
  • Metodicko-obsahová poradna

    MUDr. Barbara Nižnanská

    Je něco, nad čím na kurzech váháte? Jak učit konkrétní téma, jak ho procvičit v simulaci? Jaká simulace dává smysl a jaká už ne? Jak na kurzu pracovat s velkým počtem účastníků? Co je ještě o.k. a co už je “za hranou”? Máte-li své otázky, problémy, váhání - sem s nimi. Zkusíme se nad nimi společně zamyslet. A na oplátku prozradíme, nad čím váháme a co řešíme na kurzech my.

    1. blok

    1. patro uprostřed - Malý sál
  • Jak školíme školitele, jak učíme lektory

    Stanislav Dlouhý

    Lze i lektorování učit simulací? Jak to vypadá a co se v takové simulaci děje? A co simulace simulací a zpětná vazba na zpětnou vazbu? Zveme vás nakouknout pod pokličku našich metodických kurzů - vhodné zejména pro ty, kteří o metodickém kurzu přemýšlejí, ať už z role lektora, nebo potenciálního účastníka.

    2. blok

    1. patro vlevo - Vltavín
  • Jak se zvedá telefon

    Marky Dominika Kadeřávková

    Součástí velké části simulací na kurzech první pomoci je i hovor na záchranku. Workshop si neklade za cíl předvést ten jediný správný způsob vedení hovoru, spíše vás (jak jinak, než další simulací) nechat prozkoumat různé možnosti i limity volání o pomoc.

    2. blok

    1. patro vlevo - Zrcadlový
Konference Výuka první pomoci zážitkem, ZDrSEM 2019 Konference Výuka první pomoci zážitkem, ZDrSEM 2019 Konference Výuka první pomoci zážitkem, ZDrSEM 2019 Konference Výuka první pomoci zážitkem, ZDrSEM 2019 Konference Výuka první pomoci zážitkem, ZDrSEM 2019 Konference Výuka první pomoci zážitkem, ZDrSEM 2019 Konference Výuka první pomoci zážitkem, ZDrSEM 2019